Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » здравље » Да ли сте знали ово о бананама

Да ли сте знали ово о бананама

Недавно спроведено истраживање научника са Универзитета у Алабами показало је да свакодневно конзумирање хране богате калијумом, попут банана, може спречити смртоносан исход срчаног и можданог удара, као и смањену еластичност и сужење артерија.

До тог су закључка амерички дошли након истраживања спроведених на мишевима којима је претила опасност од срчаног удара.

Током одређеног раздобља разним је групама лабораторијских мишева свакодневно у прехрану додавана мања, нормална или већа количина калијума.

Показало се да су крвне жиле мишева који су добијали најнижу количину калијума постале пуно мање еластичне, за разлику од артерија животиња чија је прехрана била богатија овим минералом.

Но научници упозоравају да, као и у осталим случајевима, ни с конзумацијом банана не треба претеривати јер код неких то може изазвати болове у стомаку, повраћање или дијареју.

Информацију о смањењу еластичности крвних жила и њиховом сужењу потврдио је и др. Мајк Кнаптон из Британске кардиоваскуларног удружења.

“Уз додатна истраживања ћемо установити развија ли се ова болест код људи на сличан начин”, казао је за Индепендент.

Британски Завод за здравствено осигурање препоручује дневну конзумацију 3500 мг калијума, а у другим евуропским земљама та вриједност износи до 4700 мг. Једна банана средње величине садржи га око 422 мг.

Осим у том воћу, калијумом су богати кромпир, брокула, житарице, риба, пасуљ, клице, грожђице и живина.

На недостатак калијума у свакодневном животу организам ће нас упозорити знаковима умора, грчевима у мишићима, вртоглавицама.

Срце је изузетно важан орган у људском телу, а неравнотежа натријумаа и калијума у крви може пореметити његову функцију. Да би срчани мишић исправно функционисао равнотежа електролита у крви мора бити у границама нормале.

Калијум, као важан минерал и електролит игра врло важну улогу у преносу електричних импулса до срца те тако помаже нормализовању ритма рада срца.

Прекомеран унос натријума (соли) у храни може се одразити високим крвним притиском, а ту наступа калијум који игра важну улогу јер помаже у смањењу крвног притиска. Високи крвни притисак је данас раширен проблем, а последице артеријске хипертензије су многобројне: оштећење бубрежних функција, мождани удар, оштећење срчаног мишића и коронарних артерија.

Индепендент