Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » здравље » Тиха пандемија хепатитиса Ц

Тиха пандемија хепатитиса Ц

На регионалном скупу инфектолога у Новом Саду истакнут је значај подизања свести јавности о хепатитису Ц и решавања питања доступности савремених терапија

Нови Сад, 3. новембар 2017. – У Новом Саду је одржан Четврти стручни скуп, под називом Искуства и изазови у ефикасном лечењу вирусних и гљивичних инфекција у Србији, са посебним освртом на хепатитис Ц и ХИВ.

Први пут се у Новом Саду организује овакав скуп регионалног карактера, који је на једном месту окупио истакнуте стручњаке из области инфектологије, епидемиологије, микробиологије и фармакоекономије, као и представнике водећих здравствених и образовних институција, као што су Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, Клиника за инфективне болести Клиничког центра Војводине, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Медицински факултет Универзитета у Новом Саду.

У размени мишљења и искустава, водећи стручњаци из Србије и суседних земаља истакли су значај мултидисциплинарног приступа решавању постојећих изазова у лечењу хепатитиса Ц, нагласивши да подједнаку пажњу треба посветити подизању свести јавности о начинима преношења ове вирусне инфекције и факторима ризика, афирмацији тестирања, побољшању дијагностике, као и увођењу нових терапијских опција уз већу доступност лекова оболелима.

У светлу података Светске здравствене организације да 130-150 милиона људи болује од хроничног хепатитиса Ц, док око 500.000 људи сваке године умре од последица нелечене ХЦВ инфекције, као и података да је у Србији приближно 80 хиљада људи инфицирано вирусом ХЦВ, међу којима хиљаде људи и не знају да су заражени, кључна порука скупа је да се оправдано може говорити о тихој пандемији хепатитиса Ц.

Тешко је проценити број оболелих од хроничног вирусног хепатитиса Б и Ц у Србији, а у овом тренутку постоје само процене у оквиру  појединих ризичних група. На плану лечења хепатитиса Ц иновативни лекови показују знатно ефикасније резултате, доводе до елиминације вируса код већине болесника са минорним пратећим ефектима и отварају могућност потпуног излечења, а такође доприносе превенцији преношења инфекције на неинфициране особе.

Проф. др Милотка Фабри, испред Клинике за инфективне болести Клиничког центра Војводине, овом приликом је рекла да терапија пегилованим интерфероном, која се тренутно примењује у Србији, за 48 недеља излечи 50 одсто оболелих, док се преосталих 50 одсто суочава са прогнозом цирозе јетре и пратећим компликацијама које могу довести до карцинома јетре. Мали број болесника добија шансу за нови живот трансплантацијом јетре, а и у таквим случајевима поновна инфекција хепатитиса Ц након трансплантације је неминовна, уколико се не примени антивирусна терапија. „Савремена терапија хепатитиса Ц траје 12 недеља и доводи до излечења у више од 95 одсто случајева. Данас у Србији на ову терапију чека више од 1500 болесника који су безуспешно лечени пегилованим интерфероном. Лечење савременим лековима доприноси повећању квалитета живота оболелих који су махом део радно способне популације, као и смањењу трошкова хоспитализације због компликација цирозе. На дуже стазе, ова терапија доноси смањење броја случајева карцинома јетре и најзад трошкова трансплантације као крајњег решења за најтеже облике болести“, додала је проф. др Милотка Фабри.

Доц. др Ивана Милошевић, инфектолог и хепатолог, заменик директора Клинике за инфективне болести Клиничког центра Србије, скренула је пажњу да се, иако је у нашој земљи регистровано смањење броја новооткривених оболелих са ХЦВ инфекцијом, истовремено мења структура болесника те је број хоспитализованих пацијената са тешким облицима обољења све већи, међу којима је и висок удео тешких болесника код којих постојећа терапија не даје жељене резултате.  „У претходних годину дана остварен је значајан помак у оквиру здравственог система и набавке савремених лекова нове генерације, па се надамо да ће лечење иновативном терапијом ускоро бити омогућено и оболелима од хепатитиса Ц“, додала је доц. др Милошевић.

Декан Медицинског факултета  у Новом Саду, проф. др Снежана Бркић, скренула је пажњу на чињеницу да очување јавног здравља представља озбиљан изазов за друштво у целини и намеће потребу заједничког деловања на ширем плану, почевши од подизања свести о ризицима и превенцији међу најширом, посебно младом популацијом, до избора и обезбеђивања адекватне терапије према препорукама стручњака, уз сарадњу свих институција у оквиру система. „Веома је важно да млади лекари буду свесни значаја континуиране едукације и превенције, па се у том контексту надам да ће начини подизања свести о ХИВ-у у протеклих десет година бити добар пример како би требало радити када је у питању хепатитис Ц”, рекла је проф. др Снежана Бркић.

Тема другог дана скупа су најновије смернице у лечењу ХИВ инфекције у Србији, чије ће поруке добити додатни значај током Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатитис, која се обележава од 17. до 24. новембра.

Организатор скупа је компанија Медикофармациа, представник компаније Gilead Sciences.