Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Зери: Харадинај има план како да се реши питање демаркације границе са Црном Гором

Зери: Харадинај има план како да се реши питање демаркације границе са Црном Гором

Премијер Косова Рамуш Харадинај има план како да се реши питање демаркације границе са Црном Гором који ће представити премијеру Црне Горе Душку Марковићу током његове посете Косову 6. фебруара, пише данас приштински дневник Зери.

Косовска страна је оптимиста да ће овај план подржати и црногорска страна. Он предвиђа могућност поновљених преговора о разграничењу како би се испунио критеријум ЕУ о ратификацији споразума о граници између две земље„, казао је неименовани извор дневника.

На овај начин би се касније могла расправљати сва питања која су била спорна за Косово.

Извор из Владе Косова није дао детаље какав ће бити предлог.

У приштинским медијима је раније било наговештаја да ће Харадинај тражити од Марковића заједничку изјаву у којој би се нагласила спремност обе стране да се питање демаркације може поново отворити уз обострану сагласност уколико буде нових правних аргумената који би доказали да у садашњем споразуму има грешака и непрецизности.

Представници Црне Горе, премијер Марковић и министар спољних послова Срђан Дармановић, су неколико пута до сада изјављивали да је питање демаркације за њих завршено и да је споразум ратификован у Скупштини Црне Горе.

Иако се предлог закона о ратификацији споразума о демаркацији од пре нове године налази у Скупштини Косова, према последњим информацијама, неће бити стављен у дневни ред Скупштине пре посете црногорског премијера Марковића.

Ратификацији споразума се противе посланичке групе Самоопределења и Алијансе за будућност Косова премијера Харадинаја.

За ратификацији неће гласати ни посланици Српске листе који оцењују да би гласање за ратификацију споразума де факто значило признање Косова као независне и суверене државе.

(Beta.rs)