Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Припрема се градња новог гасовода – Српског тока?

Припрема се градња новог гасовода – Српског тока?

Иако још нема званичних потврда да ће бити изграђен нови гасовод уместо обустављеног пројекта Јужни ток, све више се прича о „Српском току“, а један од сигнала да ће се градити гасовод кроз нашу земљу је и то што је крајем јануара пререгистрована фирма Јужни ток Србија у Гастранс.

Гастранс би требало да направи гасовод кроз нашу земљу којим би се транспортовао руски гас из Турског тока за потрошаче у Европи, рекла је Танјугу аналитичар за енергетику Јелица Путниковић из Балкан магазина.

Такође, један од сигнала у претходним периоду, када се причало о томе да неће бити никаквог транзита руског гаса преко Балкана, да Руси, ипак, нису одустали од гасовода који би заменио Јужни ток је чињеница да није била угашена фирма Јужни ток Србија.

Последњих дана јануара та фирма је преименована у Гастранс, што значи да ће сада та новоформирана односно новоименована фирма преузети неке послове које је требало да ради да је грађен Јужни ток. Да ли ће она бити носилац посла или ће неке друге ствари обављати… , али очигледно и у том формалном смислу су задовољени услови да се почне са неким активностима на градњи гасовода„, рекла је Путниковић.

Истакла је да би градња новог гасног транзита кроз Србију, новим извором руског гаса – из Турског тока, била нова гасна инекција за овај део Европе.

Гастранс у Новом Саду је друштво са ограниченом одговорношћу које ће градити гасовод кроз Србију којим ће руски гас из Турског тока од бугарске границе бити транспортован кроз Србију до Мађарске.

Фирма Гастранс доо је пререгистровано предузеће Соутх Стреам доо (Јужни ток доо), а решење о промени пословног имена донела је Агенција за привредне регистре 30. јануара ове године, каже Путниковић.

Промењен је датум оснивачког акта, па је избрисано 30. април 2012. године, а уписан 26. јануар 2018.

Такође, директори Гастранса су стари – Душан Бајатовић са српске стране и Александер Сиромјатин са руске, пошто та фирма остаје у мешовитом српско – руском власништву.

Подсетила је да је Јужни ток до пре неку годину био најављен као спас за потрошаче гаса на Балкану, пошто уговор о транспорту руског гаса преко Украјине истиче 2019. године.

Путниковић указује на чињеницу да је Турска одобрила да друга цев гасовода Турски ток прође кроз турске воде и стигне до турске обале Црног мора.

То нам даје наду да ће заиста бити и градње неког гасовода преко Балкана којим ће гас из Русије стизати и до потрошача у Србији, кроз Бугарску и Србију и ићи даље у Мађарску и Аустрију„.

Путниковић објашњава за Танјуг да се, према њеним сазнањима, размишља о томе да се искористи траса гаса раније предвиђена за градњу Јужног тока, што би значило да би код Зајечара та цев улазила у Србију.

Подсетићу да су прошле године Русија и Бугарска, а онда и Русија и Србија, наш министар Антић са представницима Владе Русије, потписао договор са представницима Гаспрома да се прави једна гасна мапа на територији Србије, што заправо подразумева инфраструктуру која ће обезбедити да се гас транспортује по нашој земљи. Али, да би уопште било потребе за једним таквим транспортним системом неопходно је да се обезбеди доток гаса„, рекла је Путниковић.

Додаје да би Србија добијала гас из друге цеви Турског тока гасоводним системом који ће тек бити изграђен, а ићи ће од гасног хаба на грчко-турској граници преко Бугарске до Србије и даље у Мађарску и Аустрију, као и да би тај гас могао да стигне и до гасног чворишта у Баумгартену поред Беча.

То потврђује и недавна изјава једног од високих представника Гаспрома Александра Медведева, који је на прошлонедељном скупу у Бечу рекао да постоји велика шанса да гас из Турског тока стигне до Аустрије и Баумгартена.

Још није сигурно да ли ће се та цев звати Српски ток, али је добро што се размишља о изградњи гасоводног система којим ће Србија имати алтернативу правцу снабдевања преко Мађарске, која је такође угрожена ако не буде додатног транспорта гаса и додатних цеви. Јер, Мађари део својих количина задовољавају из Аустрије, део из Украјине, али ти капацитети су ограничени, не могу туда да стижу много веће количине гаса у Мађарску, као и у Србију„.

Напоменула је да Мађари троше све више гаса, као што и у Србији расте потрошња гаса.

Према њеним речима, нови транзит гаса кроз Србију би нашој земљи обезбедио довољно гаса за нове привредне активности, с обзиром да се сви нови инвеститори интересују да ли ће имати обезбеђен енергент, а природни гас је не само енергент већ често и сировина у петрохемијској индустрији.

Србија је 27. јуна 2017. потписала са Гаспромом мапу пута за изградњу гаснотранспортних капацитета на својим територијама. У присуству председника Србије Александра Вучића тај документ су потписали министар енергетике Александар Антић и председник Управног одбора ПАО Гаспром Алексеј Милер.

Србијагас је тада саопштио да документ предвиђа низ активности чији је циљ изградња нових гаснотранспортних капацитета на територији Србије.

(tanjug.rs)