Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Плаћање картицом комфорније и брже
rtv.rs

Плаћање картицом комфорније и брже

трговина сопинг куповина купац кредитна картица супермаркет плацање виза ртв јпг
Илустрација РТВ

На порталу Е управе од недавно је омогућено плаћање услуга Дина картицама, што је корак даље ка комплетирању електронских сервиса, али као и свака новина, и ова изазива недоумице. Које све услуге је могуће плаћати на овај начин објашњава Александар Станојевић, саветник у Одељењу за производе и пословну подршку Дина кард система.

Плаћање националном Дина кард платном картицом корисницима омогућава већи комфор и значајну уштеду времена, с обзиром на то да се може плаћати од куће или са другог места где постоји приступ рачунару„, каже Станојевић.

Он додаје да се овим путем могу плаћати административне таксе за лична документа, продужење регистрације моторних возила, као и остале услуге доступне на порталу Е управе, које се могу плаћати преко Комерционалне банке, док Социјете женерал банка ради на увођење овог сервиса.

Важно је нагласити да корисник картице на порталу бира банку преко које обавља услугу, а може платити дебитном, кредитном или пословном картицом, независно од тога која банка је издала картицу„, каже Станојевић.

Он истиче да је процедура on line плаћања кратка, једноставна и веома безбедна, те да се остварује за неколико минута.

Плаћање се реализује уношењем шеснаестоцифреног броја и датума важења картице (налазе се са предње стране), као и троцифреног CVV 2 броја (са задње стране картице) у одговарајућа поља на платној страни портала, након чега корисник добија обавештење да је ауторизација успешно обављена и да је плаћање готово„, објашњава Станојевић.

Он истиче да је важно да електронско плаћање буде доступно што већем броју грађана јер је реч о трошковно најисплативијој платној картици у нашој земљи.

Народна банка Србије спровела је многе активности на инфраструктури и изменила Дина кард оперативна правила, чиме је обезбедила предуслов да се осим плаћања на порталу Е управа омогући електронско плаћање Дина кард картицама на свим домаћим сајтовима„, каже Станојевић.

Будући да нису све банке сертификоване за овај вид пословања, један од најчешћих разлога одустајања је ситуација када се на списку понуђених банака не нађе банка корисника.

Станојевић напомиње да нема посебне провизије, као и да је систем сертификације осталих банака у току.

Свака банка посебно стиче сертификат и интегрише се у систем Е управе за прихватање платних картица„, објашњава Станојевић и додаје да је немогуће то урадити са свим банкама ођедном, те да банке то остварују једна по једна.

Недоумица грађана има у погледу признаница плаћених рачуна и услуга јер код овог вида плаћања њих нема, али их има у меморији компјутера.

Плаћање на порталу Е управе је везано за позив на број на основу којег институција којој је извршена уплата може то и да провери, те никакве друге потврде нису неопходне„, уверава Станојевић.

(rtv.rs)