Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Дачић: Не тражимо да навијају за нас, већ да нас саслушају

Дачић: Не тражимо да навијају за нас, већ да нас саслушају

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да ће се нада његов сутрашњи састанак с америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном бити успешан.

Дачић, који је као у оквиру припреме за тај састанак разговарао с помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, оценио је да је разговор био „веома детаљан“, а циљ је био да се пронађу заједнички интереси САД и Србије ради „стабилности, мира и будућности целог региона и решавања отворених питања“.

Нарочито је важно да постоји добра воља да се дође до трајног решења за проблеме који постоје на КиМ„, рекао је Дачић.

У том смислу, оценио је, веома је значајно и што је јучерашња седница Савета безбедности УН протекла у, како је рекао, „мало другачијој атмосфери него претходне“.

Било је 12 амбасадора, односно шефова мисија, што показује колики значај земље придају овој теми и даље. Тонови су били конструктивнији него у неком претходном периоду„, сматра Дачић.

Шеф српске дипломатије сматра да актуелна администрација показује да има више разумевања за српске ставове када је реч о проблемима у региону.

Ми не тражимо ни од кога да навија за нас, већ да саслуша наше аргументе, да саслуша наше предлоге како да дођемо до најбољих решења у интересу свих у региону„, истакао је Дачић.

Он је додао да су за Србију односи са САД веома важни, као и за сваку другу земљу у свету.

Без обзира што су постојале разне несугласице, мислим да треба да уложимо максимум напора, онако како је говорио и председник Вучић, да се дође до заједничког договора, до тражења заједничких именитеља са САД, као земљом која несумњиво има један од највећих утицаја у региону„, рекао је Дачић.

Дачић, који је јутрос у Вашингтону присуствовао и Националном молитвеном доручку, рекао је да је то била прилика да се сретне са многим политичарима и званичницима из САД и других земаља у свету.

Молитвени доручак највећи број политичара у свету користи као догађај после којег имају низ билатералних састанака, тако сам и ја овом приликом„, рекао је Дачић.

Како је раније саопштило Министарство спољних послова Србије, Дачић је током боравка у Вашингтону имао одвојени сусрет са републиканским конгресменом са Флориде Гасом Билиракисом.

Шеф српске дипломатије сусрео се и са конгресменом из Алабаме Робертом Адерхолтом, представником Републиканске партије и једним од оснивача Националног молитвеног доручка.

Двојица званичника потврдила су добре билатералне односе и договорила даље унапређење сарадње у областима од заједничког интереса, наводи се у саопштењу.

(tanjug.rs)