Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Грађани Србије улазе у авантуру са биткоином

Грађани Србије улазе у авантуру са биткоином

Трговина ценом електронске или криптовалуте биткоина у свету се одавно одомаћила, а иако је последњих пар месеци доживела велики пад, ипак је са тренутном цена од скоро осам и по хиљада долара и даље највреднија криптовалута. О каквој је валути реч, због чега је тако популарна, какав је њен статус на берзи и како је третирају државне институције, објашњава саветник у Инвестиционом друштву „Капитал РС“ Светислав Милутиновић.

Да би се разумео појам криптовалуте (виртуалне електронске валуте) треба поћи од тога да новац није увек изгледао онако како изгледа данас, те да су у трговини, кроз историју, била коришћена различита добра за плаћање (роба, услуге, злато), тј. плаћало се оним што у датом тренутку има вредност.

Зашто се онда не би данас плаћало математичким решењима криптолошких и алгоритамских задатака, као што је случај са биткоином и другим криптовалутама, које су програмери осмислили вођени идејом да су банке и друге финансијске институције посредници, чија је улога да се обезбеди трансфер новца и анонимност трансакција а управо је то оно што на интернету омогућава промет у биткоинима.

Основна идеја биткоина и свих других криптовалута, којих има их више од 30 врста, јесте да се обави плаћање између две особе без посредства финансијских институција„, каже саветник у Инвестиционом друштву „Капитал РС“ Светислав Милутиновић.

Он додаје да се данас на многим светским берзама биткоин без проблема размењује за реалне валуте, али да је основни начин зараде заправо трговина његовом ценом.

Суштина је да се купљени биткоин физички не поседује, већ се тргује његовом ценом, тј. трговином разлика у цени биткоина долази се до значајног профита„, објашњава Милутиновић и додаје да из тог разлога интересовање за биткоин и друге криптовалуте у Србији расте.

Иако популарност криптовалуте лежи, између осталог, у томе што је не контролише ниједна држава или институција, то може да буде мач са две оштрице јер у свету интернет трговине не постоји контролисана инфлација или повраћај новца у случају преваре.

НБС је у неколико наврата упозоравала да биткоин није законско средство плаћања у Србији, нити може да буде предмет куповине или продаје у банкама или мењачницама.

Из тог разлога, као и због недостатка механизама за заштиту улагача ризично је пословање виртуелним валутама, те свако ко се упушта у такву врсту трговине, чини то на сопствену одговорност, истичу у НБС.

Осим финансијских треба имати у виду и безбедносне ризике, на које је указала и Европска централна банка, имајући у виду могућност да криптовалута због анонимности корисника постане моћно финансијско средство у рукама криминала и тероризма.

(rtv.rs)