Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Дачић: Добар састанак с Тилерсоном, нада у успешну сарадњу
Танјуг ((AP Photo/Carolyn Kaster)

Дачић: Добар састанак с Тилерсоном, нада у успешну сарадњу

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који се у петак у Стејт департменту састао са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном, оценио је да је састанак био изузетно добар и да пружа велику наду у успешну билатералну сарадњу у наредном периоду.

ивица дациц јпг
(AP Photo/Carolyn Kaster)

Састанак је био посвећен будућности и нашим билатералним односима. У књигу гостију сам уписао, што се иначе обавља пре него што почну разговори, да овај састанак посвећујем и да би требало да буде у знаку 100-годишњице савезништва између САД и Србије у Првом светском рату„, рекао је Дачић по завршетку састанка с Тилерсоном.

Како је шеф српске дипломатије истакао, за нас је веома важан датум ове године 28. јули, јер се тада навршава 100 година од Српског дана у САД, када је тадашњи амерички председник Вудро Вилсон наредио да се истакне српска застава на Белој кући у знак признања Србији за све жртве у Првом светском рату.

Али, од тада је прошло 100 година и зато желимо да ресетујемо наше односе и да тражимо заједничке интересе и начин како да САД помогну да се оствари наш кључни циљ – а то је стабилност, мир у региону и решавање отворених питања. У овом случају пре свега мислим на покушај трајног решења проблема Косова и Метохије и у том смислу мислим да су веома пажљиво саслушали све наше аргументе„, рекао је Дачић.

Према његовим речима, овај састанак потврђује да нова америчка администрација има барем спремности, „да не кажем више разумевања за оно што Србија говори у односу на претходне администрације, а нарочито оне администрације које су биле увучене у ратни конфликт на простору бивше Југославије“.

Током састанка Дачић је, како је навео, истакао и да је време да амерички председник дође у Србију, имајући у виду да је последњи амерички председник који је био у Србији, односно бившој Југославији, био Џими Картер.

У том смислу, треба радити на ресетовању наших односа. Мислим да је ово био један изванредан припремни састанак. У име председника Александра Вучића, истакао сам нашу спремност да у сваком моменту одговоримо на предлоге америчке стране који би долазили везано за питања безбедности и стабилности у региону„, рекао је Дачић.

Он је указао да је састанак с Тилерсоном био пре свега усмерен ка томе да „неко заиста саслуша све наше аргументе и разлоге, због којих ми понекад имамо мало оштрије ставове у региону“.

Имајући у виду да је ово био први такав састанак, могу само да оценим да је састанак био веома добар и да даје велику наду да ћемо имати успешну сарадњу у наредном периоду„, закључио је министар спољних послова Србије.

Амерички државни секретар је Дачића у Стејт департменту дочекао у поподневним сатима по локалном времену.

Шеф српске дипломатије, који борави у посети Вашингтону, рекао је претходно да се нада да ће његов састанак са државним секретаром Тилерсоном бити успешан и „од велике важности за наше односе“.

Дачић, који је у четвртак у оквиру припреме за тај састанак разговарао са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, оценио је да је разговор био „веома детаљан“.

Навео је да је циљ био да се пронађу заједнички интереси САД и Србије ради „стабилности, мира и будућности целог региона и решавања отворених питања“.

(tanjug.rs)