Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Нови Бечеј: Ојачавају насип Љутово
novosti.rs

Нови Бечеј: Ојачавају насип Љутово

Из ИПА програма за Нови Бечеј обезбеђено милиона евра. На одбрани од поплава заједно са мађарским градом Баја

novosti.rs

У ОКВИРУ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, локална самоуправа из Новог Бечеја и стручњаци из суседног мађарског града Баје започели су реализацију пројекта „Повећање ефикасности заштите од поплава у општини Нови Бечеј помоћу паметног мерења„.

Вредност пројекта износи скоро милион евра, а предвиђено је да се реализује до краја наредне године. Нови Бечеј већ деценијама има проблема са изливањем Тисе, а учестале поплаве причињавају велику штету пољопривреди због уништавања усева. Критична тачка је летњи насип Љутово, који је у изузетно лошем стању, а последња је линија одбране места када се Тиса излије.

Геомеханичка испитивања, која се буду радила у склопу пројекта, тачно ће рећи у каквом је стању Љутово. Сигурно ћемо га очистити од растиња и санирати. За постизање ефикасности одбране од поплава, велики значај имаће набавка механизације за одржавање“ – каже Бранко Свиленгаћин, заменик председника Општине Нови Бечеј.

Након завршетка санације и надоградње Љутова, инсталисаће се мониторинг андроид систем за праћање нивоа подземних вода и Тисе.

Нови Бечеј и Баја захвални су ЕУ, која је препознала значај пројекта и издвојила средства. Програм помаже развоју и стабилности пограничног региона, унапређује квалитет живота у Потисју с обе стране границе и доприноси еколошкој одрживости и сигурности.

(novosti.rs)