Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » ВРШАЦ: Пољопривредницима највећи проблем – новац!

ВРШАЦ: Пољопривредницима највећи проблем – новац!

Зимско саветовање за пољопривредне произвођаче са подручја Вршца и околине, у организацији Института за Ратарство и повртарство Нови Сад и ПСС „Агрозавод“ побудило је велико интересовање произвођача. Каква је ситација на њивама, шта и када сејати, коју агротехнику применити када су у питању традиционалне културе овог краја, биле су тема саветовања.

дописница из баната 84 2 трактор њива пољопривреда јпг

Пшенице су тренутно добре, посебно након киша које падају ових дана, без обзирра на то што нису обилне, а разлог више је и то што је највећи део посејан у оптималном року„, оценио је Љубомир Тодић из новосадског Института за Ратарство и повртарство.

Тодић каже да већих проблема са пшеницама неће бити.

Моментално падају кише и тај слој који је сада потребан пшеници солидно је натопљен влагом. Једино производјачи треба да обрате пажњу на биљне болести јер већ има назнака појаве неких од њих.  Имали смо благу зиму и сигурно ће морати да се ради превентива„, додаје Тодић.

Зато треба слушати препоруке стручњака и оно на шта треба у овом периоду да обрате пажњу произвођачи је чување влаге у земљишту, јер је у дубљим слојевима нема довољно, а површински слој се брзо суши.

Зато је важно превасходно такозвано зимско затварање бразде, ако то неко није урадио јесенас. Он треба да бар сада уради другу припрему земљишта, плиће предсетвено, да би се што више влаге сачувало“, каже Љубомир Тодић.

У нижим слојевима, на дубинама од испо 60 центиметара има велики дефицити влаге у односу на вишегодишње пресеке. „То није добро и одразиће се у летњем периоду јер су ту једини извори воде за биљку када су температуре 30, 35 чак и више степени“, истиче Еуген Баба, саветодавац ПСС „Агрозавод“ Вршац.

На саветовању је, поред оцене усева на њивама и препорука пред пролећну сетву, било говора и томе која семена сејати, посебно када су у питању традиционалне културе овог краја кукуруз, сунцокрет, шећерна репа, али и све више крмно биље.

А пољопривредни произвођачи кажу да им је пред наступајућу сетву највећи проблем новац и поред субвенција државе.

Они дају субвеницију за машине, а машине нама нису проблем, потребан нам је готов новац. Само да се врате оне субневнције које су биле до 2012. по хектару неких 100 до 120 еура“, каже Горан Митрованов из Удружења „Вршачки ратар“ и додаје „То би било довољно, јер ми тај новац хоћемо да уложимо у производњу и вратимо са више производа и већим приносима„.

Саветовању су присуствовали пољопривредни произвођачи са подручја града Вршца и Беле Цркве, а у Пољопривредној станици „Агрозавод“ Вршац кажу да ће разговоре са произвођачима наставити у селима где очекују већи одзив.

(rtv.rs)