Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Тителски брег привлачан за љубитеље природе

Тителски брег привлачан за љубитеље природе

Специјални резерват природе „Тителски брег” прошле године је разгледало око 700 посетилаца, махом ђачких екскурзија и пензионерских удружења, што је знатно више туриста гледајући 2016. кад је овде, према евиденцији Установе за заштиту природе и културних добара „Тителски брег” боравило између 150 и 200 гостију.

Наводећи ове званичне податке директор Установе, задужене за бригу о резервату, Богољуб Марковић каже да очекују да и ове године посета буде већа у односу на лане.

Госте посебно одушеви видиковац „Калварија” са којег се пружа поглед ка Срему, Банату и делу Бачке и величанствена слика како се Тиса улива у Дунав. Имамо доста породичних посета из Зрењанина, Новог Сада , Београда, али нас све чешће походе и планинарска удружења заинтересована да се прошетају нашом „Стазом здавља”. Обала Тисе је у Тителу најуређенија, у односу на остала места, па је и то разлог зашто нам долазе посетиоци у намери да разгледају резерват природе и уједно се освеже у реци. Обалу за ову летњу сезону планирамо да уредимо тако да буде још приступачнија за најмлађе„,каже директор Марковић.

Главни финансијери „Тителског брега” су Општина Тител и Министарство заштите животне средине, које је у 2017. за Тителски брег издвојило 1,7 милиона динара.

Чекамо да министарство у марту објави конкурсе па да на њима учествујемо. Тражили смо ове године шест милиона динара. Планирамо да поставимо још три калделабра, уз два која смо поставили лане, да обновимо мобилијар који, нажалост, скоро сваке године морамо да обнављамо, јер га изгредници уништавају. Циљ нам је да око еко-учионице поставимо расвету„, каже Марковић.

Ласте брегунице и подземне веверице

Тителски брег је елипсастог облика, надморске висине 128 метара,  дугачак је 18 километара, а широк 7,5 километара. Има једно активно гнездо орла белорепана, познато је подручје за гнежђење птица. Забележено је присуство 140 врста, међу њима ласте брегунице. Има и текуница – подземних веверица. „Тителски брег” је подручје од међународног значаја за фауну птица (ФБА Импортант Бирд Ареас)

Да би се природа очувала, истиче Богољуб Марковић, потребно је радити на едукацији локалног становништва, да живе у складу с природом, да не загађају околину разноврсним отпадом и смећем и да се одговорно понашају према биљном свету и птицама.

У плановима је постављање живе ограде, како би се оградио простор односно поставила граница између резервата и гробља и да се настави са прављењем такозваних тањира – тампон зоне између резервата и простора који не потпада под бригу Установе.

Направили смо тампон зону широку око пет метара између Титела и Мошорина, а сада планирамо да „тањир” прође и од Лока до Мошорина. Замислили смо да око Специјалног резервата природе направимо круг, па да око резервата може да се иде фијакерима и запрежним колима и на тај начин разгледа природа и уједно пружи посебна туристичка услуга„, каже директор Установе за заштиту природе и културних добара „Тителски брег”.

(dnevnik.rs)