Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » ТОКИО: Лек који убија вирус грипа за дан

ТОКИО: Лек који убија вирус грипа за дан

Јапански научници су објавили да су направили лек против грипа и да је једна доза тог лека довољна да убије вирус у једном дану.

Јапанска компанија Шионоги тврди да лек фармацеутског назива baloxavir marboxil делује снажније и боље од свих познатих лекова против грипа и да је једна доза довољна да ефикасно уништи узрочнике у једном дану, преносе агенције.
У трећој фази клиничког истраживања, које је спроведено прошле године, вирус је код пацијената који су иначе били здрави нестао у року од само 24 сата.

Сезонски грип годишње убије 650.000 људи. Пандемија грипа могла би однети милионе живота.

Према наводима Акуте Маркет Репортс, тржиште лековима за грип могло би са 600 милиона у 2016. години до 2025. нарасти на око 1,2 милијарде долара.

Испитаницима који су узимали најпознатији лек против грипа Рошеов Тамифлу – требало је 72 сати да победе вирус, а онима који су добијали плацебо 96 сати.

Тамифлу скраћује природан ток болести за један дан и то ако се узме у првих 48 сати.

Друга предност baloxavir marboxila састоји се у томе што је довољна само једна доза док се Тамифлу узима у 10.

За сузбијање свих симптома болести требало је подједнако времена независно о томе да ли су болесници узимали Тамифлу или нови лек.

Али, Шионоги истиче да би управо брзина деловања baloxavir marboxila могла бити кључна за спречавање ширења заразе.

Нови лек који су развили Rosse и Šionogi & Co. темељи се на открићима оствареним у истраживањима лекова за HIV који нападају један други ензим и спречавају осетљивост ћелија, а тиме и саму инфекцију у зачетку.

Baloxavir marboxil, који делује на вирусе грипа А као и на оне грипе Б, недавно је добио зелено светло за стављање у промет у Јапану.

Rosse ће настојати да се то исто догоди у САД и у Европи.

Одлука у САД се очекује током 2019.

(FoNet)