Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » ВРШАЦ: Нова шанса за незапослене

ВРШАЦ: Нова шанса за незапослене

посао запосљавање радници приватни јавни сектор радна снага јпг

Национална служба за запошљавање расписала је више нових јавних позива/конкурса које финансира република, у циљу реализације програма и мера активне политике запошљавања предвиђених Програмом рада за 2018. годину. Позиви и конкурси расписани су за јавне радове, стручну праксу, субвенције за самозапошљавање, субвенције фирмама из приватног сектора за запошљавање лица из категорије теже запошљивих, стицање практичних знања и обуке на захтев послодаваца. На евиденцији вршачке филијале НСЗ тренутно је више од девет хиљада лица, а нови конкурси и позиви шанса су да неки од њих дођу до запослења.

Већина конкурса и позива била је расписивана и претходних година, и захваљујући – између осталог – и овим мерама, број незапослених на евиденцији вршачке филијале је смањен, објашњава директорка, сада их је 9.213 у Вршцу, Пландишту и Белој Цркви, што је за 1.246 лица мање него у 2016. години.

„У 2017. години регистровали смо укупно 1.163 слободна радна места, а са евиденције филијале укупно се упослило 3.025 лица. Према степену стручне спреме, највише запошљавања било је у III ссс – 991 лице, у II ссс – 625 лица, и у IV ссс – 572 лица“, наводи директорка вршачке филијале НСЗ Наташа Вулић.

Између осталог, у јавне радове по републичком конкурсу укључено је 71 лице, по покрајинском конкурсу 3, а по ЛАПЗ – укупно 92 лица. У програм стручне праксе прошле године је укључено 31 лице, у програме стицања практичних знања и вештина њих 6, а обуке за тржиште рада по ИПА програму прошло је 76 лица, чији су сертификати признати и од ЕУ. Због тога из Националне службе и ове године позивају заинтересоване послодавце и незапослена лица да им се јаве, и наглашавају да је већина позива и конкурса отворена до 30. новембра текуће године.

„Осим јавног конкурса за организовање и спровођење јавних радова који је отворен до 2. априла, и јавног позива незапосленима за доделу субвенције за самозапошљавање и јавног позива незапосленим лицима ромске националности за самозапошљавање, који су отворени до 16. априла“, објашњава ПР вршачке филијале Наташа Попов.

„Услове за подношење захтева могу видети на нашим огласним таблама у филијалама и испоставама, на сајту НСЗ, сајту филијале Вршац, у дневном листу Информер и у публикацији Послови“, додаје директорка филијале.

Акционим планом запошљавања који је усвојила Влада Србије, предвиђено је да за активне мере запошљавања ове године буде издвојено 3,65 милијарди динара из средстава Националне службе, као и додатних 550 милиона динара за особе са инвалидитетом.

(rtv.rs)