Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Обележавање века присаједињења Војвдине – национали пројекат

Обележавање века присаједињења Војвдине – национали пројекат

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да ће обележавање стогодишњице присаједињења Војводине ондашњој Краљевини Србији бити не само регионални, већ и национални и свесрпски пројекат.

Танјуг (Јарослав Пап)

Он је подсетио да је почасни председник Одбора за обележавање стогодишњице присаједињења председник Републике Србије Александар Вучић, те да тај одбор, чији је Мировић председник, у већини пројеката сарађује са Министарством културе и информисања, али и да има подршку од свих оних „којима су на срцу слобода, напредак и мир, без обзира којој вери и нацији припадају“.

„Одбор на чијем сам челу је већ припремио програм у делу музеја и архива, а у пуном јеку је адаптација простора за Музеј присаједињења који ће бити отворен у новембру. На дан одржавања Мајске скупштине у Сремским Карловцима, када је пре 170 година проглашена Српска Војводина, биће одржана и свечана седница Покрајинске владе и Покрајинске скупштине, а надам се и доласку његове светости патријарха српског господина Иринеја“, поручио је председник Покрајинске владе.

Он је нагласио и да је у припреми играни филм, који ће у новембру бити премијерно приказан, истакавши да ће се тим остварењем по први пут кроз филмску уметност приказати време и актери раздобља борбе Срба северно од Саве и Дунава кроз најважније историјске догађаје.

Сценарио за тај филм радиће Милован Витезовић, а Мировић је оценио да је на екипи која ради на том историјском остварењу велика одговорност, посебно ако се у обзир узме чињеница да је серија „Немањићи“ изазвала бројне контраверзе у јавности.

Танјуг (Јарослав Пап)

„Матица српска ће имати своју велику улогу, и планирано је да људи из те институције реализују неколико пројеката заједно са представницима Српске академије наука и уметности, а посебно ћемо осветлити у новембру на годишњицу присаједињења и саму Велику Скупштину у Новом Саду из 1918. године и њене последице“, казао је Мировић.

У оквиру обележавања стогодишњице присаједињења, планиран је и заједнички подухват Министарства културе, Службеног гласника и Покрајинске владе у виду едиције „Српска књижевност у Великом рату“, док ће Град Нови Сад током године открити споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу у центру града.

„Верујем да ћемо на иницијативу председника Републике у новембру и у Београду обележити стогодишњицу присаједињејна великом академијом. Биће то завршна порука да је време потврдило исправност тих одлука из 1918, по којима су једниство и слога завет који не можемо да не следимо свуда и у потпуности“, закључио је Мировић.

Едиција „Пречански Срби до слома Аустроугарске“ – капитални издавачки подухват „Прометеја“ и Радио-телевизије Војводине

У оквиру обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Србији данас је у холу Покрајинске владе данас је одржана промоција едиције књига „Пречански Срби до слома Аустроугарске“, која обухвата књиге о најзначајнијим јавним иступима и политичком деловању српских првака у њиховој борби за остварење националних идеала.

Ту едицију чини 10 књига о Јаши Томићу, Светозару Милетићу, Јовану Суботићу, Лази Костићу, Светозару Прибићевићу, Михаилу Полит Десанчићу, Никанору Грујићу, Васи Стајићу, Тихомиру Остојићу и Јовану Јоци Лалошевићу.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је изразио задовољство што су дела тих великана за слободу и самосталност српског народа овековечена у капиталном издавачком подухвату „Прометеја“ и Радио-телевизије Војводине.

Мировић је рекао да су спремност на жртве и оданост свом народу тих великана биле путоказ потоњим генерацијама, уз поруку да ће се та едиција наћи у свим библиотекама у Војводини.

„Сви поменути и многи други наши великани су били истрајни неимари и претече онога што се догодило 25. новембра 1918. године, на Великој народној скупштини у Новом Саду, на којој је донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србије, којом је означен почетак епохе слободе и свеукупног просперитета, чије плодове сви ми и данас уживамо“, поручио је председник Покрајинске владе.

Један од аутора те едиције, историчар проф. др Дејан Микавица, истакао је да ова едиција један од најзначајнијих историјских пројеката у Србији и ту едицију оцењује као својеврсно ремек-дело, пошто до сада није постојала написана историја српског народа у Хабзбуршкој монархији.

„Највредније дело у овој едицији је књига из два тома под називом ‘Срби у Хабзбуршкој монархији’, а због обележавања стогодишњице присаједињена очекујем и објављивање моје треће књиге под радним насловом ‘Српска Војводина од аутономије до присаједињења’ и ред је да ми у Србији и Војводини знамо шта су радили ти Срби за време Првог светског рата, како су се борили за своју националну идеју и како је изгледао њихов живот“, поручио је професор Филозофског факултета у Новом Саду.

Према његовим речима, све књиге из данас презентоване едиције имају специфичну тежину која се односи на најзначајније личности, а у оквиру сваке монографије постоји један део који се односи на њихову политику, идеологију и интелектуалну мисао, али садржи у једном делом, и оригиналне текстове који омогућују читаоцима да се упознају са оним што су познати Срби тог доба писали и говорили.

(tanjug.rs)