Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Ускоро возом преко новог Жежељевог моста
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

Ускоро возом преко новог Жежељевог моста

Преко новог друмско-железничког моста на Дунаву у Новом Саду возови би требало да крену крајем марта или почетком априла, ако радови буду настављени оваквом брзином каквом сада напредују.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

Упркос неповољним временским условима, радници и данас на мосту постављају делове железничке инфраструктуре, каже државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Имре Керн.

Захваљујући новим технологијама, успели смо да завршимо и оне радове које до пре неколико година не бисмо моглли да радимо зими. Тако је завршена хидроизолација, за коју су употребљени нови материјали, објашњава државни секретар.

Керн за Радио Нови Сад истиче да је захваљујући томе много посла завршено пре рока, па ће железнички, а затим и друмски саобраћај кренути ускоро. Чим се заврши изградња пруге преко моста и крене железнички саобраћај, почињемо изградњу привремених саобраћајница, да би у мају и друмски саобраћај био преусмерен на нови мост. После тога, следи још само демонтажа старог моста.

Данас се, каже државни секретар Керн, завршава монтажа скретнице, након чега следи постављање шина. Осим тога, урађено је и много више насипа него што је било предвиђено пројектом, као део пројекта будуће двоколосечне брзе пруге Београд – Будимпешта. У разговору за наш програм државни секретар Керн нагласио је и да ће на мосту бити прва завршена деоница пруге на којој ће возови ићи брзином од 120 до 130 километара на час.

Намера је, како је објаснио Керн, да буде избегнуто продужавање рокова, које би увећавало трошкове градње. Говорећи о томе колико ће нови мост на крају да кошта, он наглашава да ће то сигурно бити много нижа цена од оне о којој се говорило на почетку градње.

(rtv.rs)