Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Друштво » Медији » Вучић: Доследна политика Србије – пут ка ЕУ, без санкција Русији!
tanjug.rs

Вучић: Доследна политика Србије – пут ка ЕУ, без санкција Русији!

tanjug.rs

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је храм Светог Саве, на коме је данас отворен мозаик на куполи, кућа за све и још један од симбола братства Срба и Руса, те нагласио да у храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавровје у храму Светог Саве пренео своје искрено дивљење и признање свима који су учествовали у његовој градњи, опремању и осликавању, а посебно уместницима који су том подухвату допринели.

Уз опаску да у неким земљама цркве учествују у „политичким играма“, попут оних у Црној Гори или Македонији, Лавров је посебно нагласио блискост српске и руске цркве, те изразио уверење да ће и у будућности оне сачувати достојанство, које су и до сада исказивале.

Да избегнемо замке, чувамо пријатеље, тежимо миру и изградњи

Највећи наш задатак данас је да избегнемо све замке око нас, да чувамо пријатеље, да тежимо миру, разумевању и изградњи, поручио је Вучић у обраћању на свечаности откривања мозаика на куполи Храма светог Саве.

„На нама је да завршимо овај Храм“, рекао је Вучић и указао да је храм на Врачару „кућа за све“ и још један од симбола братства Срба и Руса, али и да да у том храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом .

„Ова купола која је изнад нас вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње и освојили слободу за сваког од нас“, нагласио је он.

tanjug.rs

Олује кроз које смо заједно прошли само су ојачале корене те везе, подвукао је Вучић подсећајући да се Свети Сава замонашио у руском манастиру на Светој Гори.

„Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности“, рекао је председник.

Истакао је да је ово тек почетак, а да је на нама да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот.

Држава је помогла храм да омогући да он буде најлепши и најсветлији, стециште наших веза, братства и мира са свима.

Како је рекао, ово је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно оних између две цркве, два народа, две државе – Русије и Србије.

tanjug.rs

„Потекли смо из истог племена, открили исту веру, делили исте снове, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње као поретка, неправде као начина и освојили слободу за наше народе, за свакога од нас. Више од тога тешко да је могуће“, поручио је Вучић.

Посебно је захвалио председнику Руске Федерације Владимиру Путину без кога, истиче, не бисмо готово ништа урадили у овом светом храму и који је долазио и интересовао се за наставак радова…а такође и Сергеју Лаврову који је лично дошао да увелича 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

„Хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне, од краљева – Млана, Петра и Александра, па до Душана Чкребића, Зорана Ђинђића и Томислава Николића“, рекао је Вучић, којима је захвалност упутио и „Гаспрому“ који помаже у изградњи храма.

Он је нагласио да је изградња Храма, која је почела крајем 19. века када је идеју о томе донео Матија Бан, дубровачки Србин, свестан својих корена, највећи приказ историје кроз коју смо пролазили.

Ратови и увек само ратови и 1912, и 1914. и 1941. године, па затим 90-их заустављали су овај подухват, указао је председник Србије.

„Такође, једна друга вера или невера која је владала нама, и Русијом и Србијом, није хтела ни Храм ни свеца после Другог светског рата“ подвукао је.

„Зато је данас можда и највећи задатак да Храм завршимо у миру, избегнемо све замке које су одавно око нас, да чувамо пријатеље и тражимо баш она решења која ће омогућити оно чему је и Свети Сава тежио, миру, разумевању и изградњи“, закључио је председник Србије уз поруку „живело српскоруско пријатељство“.

Свечана презентација мозаика, одржана је на куполи на висини од 65 метара, а представља Христа у чину вазнесења на небо.

Реч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету.

Украс, тежак 40 тона, сачињен је у Москви, прављен годину дана, а потом превезен у Београд, а дело је уметника предвођених чувеним Николајем Мухином.

У и испред Храма окупљен је велики број грађана који су дошли да присуствују презентацији.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић рекао је раније данас да је то само први корак и да ће мозаик у олтарском делу, носећи стубови, иконостас и мермерни патос бити завршени до јесени 2019. године како би у њему могле да се обављају литургије.

централна купола храм светог саве јпг
tanjug.rs

„Купола је први у низу завршних корака ка потпуном завршетку радова на храму уз значајну помоћ председника Русије, Гаспромњефта“, рекао је Селаковић који је прецизирао да је на куполи радило више од 70 уметника и мозаичара из Русије и Србије.

Додаје да је велика руска помоћ била мотив Србији да за време мандата председника Александра Вучића издвоји до сада највећу помоћ, али не и коначну, за завршетак радова.

Селаковић је подсетио да је Влада Србије, на иницијативу председника Вучића, обезбедила 1,2 милијарде динара за Храм Светог Саве.

Израду је финансирала руска фирма „Гаспромњефт“ са четири милиона евра.

Храм је, како је рекао, место окупљања не само Срба, већ и великог броја страних туриста, а када буде завршен биће покривен са 15.000 квадратних метара мозаика.

Купола је само први део од 1.240 квадратних метара мозаика,после тога следи око 3.300 метара квадратних мозаика у олтарском делу.

tanjug.rs

„Храм је највеће место окупљања свих страних туриста, а када буде завршен они ће имати прилику да виде највећу галерију мозаика“, закључио је Селаковић.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј захвалио се Русији и њеном председнику Владимиру Путину, као и Републици Србији и председнику Александру Вучићу на помоћи коју су пружили и пружају и изградњи Храма.Иринеј: Хвала Русији и Србији, Путину и Вучићу за градњу Храм

„Остајемо у нади да ће нам братска Русија и даље пружžати помоћ у осликавању Храма Светог Саве. Он ће бити понос Срба и Руса као и целог православља“, рекао је патријарх.

Патријарх је подсетио да се данас налазе на месту на коме су Турци далеке 1595. године спалили тело Светога Саве.

Приликом обелеžавања 300 година од тог немилог догађаја, родила се идеја да се на овом месту подигне величанствени храм, највећој духовној и културној личности, рекао је патријарх.

Подсетио је да је почетком двадесетог века било неколико неуспелих конкурса за изградњу храма, да је она започета 1939. године, па прекинута Другим светским ратом, и тек доласком патријарха Германа 1958. године обновљено питање наставка градње Храма.

tanjug.rs

„Овом приликом са овога светога места, најсрдачније се захваљујемо братској Русији и господину Путину за љубав према нашем народу као и Руској православној цркви. Наравно и од свег срца се захваљујемо и Србији и господину Вучићу за велику и драгоцену финансијску помоћ“, рекао је патријарх Иринеј.

Иринеј је говорио о историјату изградње Храма на Врачару, да је његова градња више пута била заустављена током разних догађања који су задесили ове просторе, те да се сада она наставља и да ће Храм бити „понос Срба и Руса као и целог православља“.

Овом приликом са овог светог места најсрдачније се захваљујемо братској Русији и њеном председнику Путину за љубав према нашем народу. У исто време Руској православној Цркви и партријарху Московском Кирилу на подршци у овом светом делу и наравно и нашој Републици и нашем председнику Вучићу за велику и драгоцену помоћ за довршење храма и околине Храма“ рекао је српски патријарх.

Лавров и Дачић положили венце

Министри спољних послова Руске Федерације и Србије Сергеј Лавров и Ивица Дачић положили су данас раније венце и одали пошту у Меморијалном комплексу Ослободиоцима Београда, на Споменик совјетском војнику, као и на споменик руском дипломати Николају Хартвигу.

сергеј лавров ивица дациц полагање венаца јпг
tanjug.rs

Гарда Војске Србије свирала је химне Русије и Србије, а приликом полагања венца трубом је изведена мелодија песме „Тамо далеко“.

Повод за посету Лаврова је обележавање 180 година од успостављања дипломатских односа две државе.

Доследна политика Србије – пут ка ЕУ, без санкција Русији

Изјава руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да је у Србији код куће, потврда је доследне и принципијелне политике коју води председник Александар Вучић, каже генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и додаје да је јасан став Србије да је опредељена и иде ка ЕУ, али да неће уводити санкције Русији.

Он је нагласио да сви српски званичници, без обзира да ли се налазе у Вашингтону, Пекингу, Москви, Бриселу говоре да је опредељење Србије пут ка ЕУ, али да неће уводити санкције Русији.

Упитан да ли ће то бити могуће одржати ако Стратегија проширења ЕУ каже да Србија мора брже да усклађује спољну политику са ЕУ, он каже да ни до сада није било лако одржати ту позицију, али да захваљујући председнику Вучићу Србија успева у томе.

никола селаковиц јпг
Министарство правде

„Многи кажу нећете моћи још дуго да одржите ту позицију. То су нам говорили пре четири године, а данас не само да смо успели да је одржимо него смо је и учврстили и Србија се по томе препознаје у региону и у свету“, рекао је Селаковић за РТС.

Он је указао да је принципијелна политика Србије и што се тиче Албанаца: „Хоћемо компромис са Албанцима, нећемо понижену Србију“.

Селаковић је рекао да је Србија захвална Руској Федерацији на принципијелној подршци и ставу што се тиче Косова и Метохије.

Он је истакао да Руси увек користе прилику да кажу да ће подржавати Србију у ономе што она жели, али да не треба очекивати да Руси буду „већи Срби од нас самих“.

Упитан да ли ће председник Русије Владимир Путин доћи ове године у Србију, Селаковић је рекао да Путина очекују председнички избори, али да је уверен да ће доћи ако не ове, онда наредне године, у години јубилеја – осам векова аутокефалности СПЦ.

(tanjug.rs)