Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Недостатак кардиолога одлаже прегледе

Недостатак кардиолога одлаже прегледе

Мајка чије дете више од шест месеци не може да добије термин за контролни преглед код кардиолога у новосадском Дому здравља истиче за РТВ да је разлог за то што у тој установи ради само један дечји кардиолог.

доктор медицина преглед бели мантил јпг

Како наводи, ради само једном недељно четири сата.

Лариса Оноди у јуну прошле године тражила је да јој закажу контролни преглед код дечјег кардиолога у Дому здравља. Након шест месеци, пошто јој није јављен термин, поново се обратила тој установи, где јој је речено да се јави у априлу, како би заказала преглед.

Ако добијемо термин у јуну, ако нас позову у априлу, е онда је то већ неких шест месеци након термина, то већ није у реду„, каже Оноди.

Имамо само једног дечјег кардиолога, тренутно је наша докторка која је дечји кардиолог на јавној функцији и долази да ради по један дан у нашу установу захваљујући њеном разумевању и нашем са друге стране. Иначе, ми као установа примарне здравствене заштите немамо обавезу да имамо субспецијалисту тако да у будућности вероватно нећемо ни имати дечјег кардиолога„, каже др Љерка Попов, помоћник директора за здравствену делатност, ДЗ „Нови Сад“.

Образложење из Дома здравља не умирује родитеље који су забринути због периода који прође док не успеју да закажу преглед за дете.

Не видим то као проблем наше установе пошто ми нисмо у обавези да имамо субспецијалисту дечјег кардиолога, то мора да се реши на нивоу града, покрајине, Новом Саду је потребна општа болница коју нема деценијама уназад и проблеми се само гомилају„, каже др Попов, помоћник директора за здравствену делатност, ДЗ „Нови Сад“.

Иако је право пацијента да, уколико здравствена установа не може да пружи услугу у року од 30 дана, добије потврду с којом може бесплатно да уради преглед у некој приватној установи, то право се тешко остварује. А због ситуације на примарном здравственом нивоу, то се углавном одражава и на терцијалном нивоу, односно у Дечијој болници на коју упућују пацијенте.

(rtv.rs)