Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Друштво » Први резидент Фондације „Нови Сад 2021“ представио се Новосађанима
Нови Сад 2021

Први резидент Фондације „Нови Сад 2021“ представио се Новосађанима

Нови Сад 2021

У Кино сали Музеја савремене уметности Војводине, у уторак 20. фебруара, грчки уметник Тео Продромидис представио је свој јединствени приступ уметности кроз разноврсан филмски опус. Присутни Новосађани су, такође, имали прилику да чују детаље о истраживању које уметник реализује у Новом Саду, а које се бави неформалним образовањем, мобилношћу, држављанством и анализом динамике и синагонизма парова и група.

„Резиденције су захтевне, у том смислу што се уметнику оставља ограничено време да одговори на много захтева. Кроз овакве програме јавља се изазов, тј. потреба да се све предрасуде, навике и устаљена понашања напусте, и истовремено прихвати и могућност неуспеха“, изјавио је Тео Продромидис поводом боравка у Новом Саду, али и о личним утисцима о програмима резиденција попут овог.

Продромидис је вишеструко награђивани уметник чија мултимедијална пракса и остварења обухватају филм, инсталације и перформанс, савремене операције у архитектури, филозофски дискурс, авангарду, и осмишљавање позоришних техника.

Овај уметник окренуо се мултимедији осетивши друштвену потребу да остави допринос култури. У том смислу, град као престоницу културе види као прилику да се испуне очекивања.

Мислим да важност или корисност проглашења града Европском престоницом културе лежи у могућности да град укључи/мобилише најпре младе људе у креирање нових културних искустава. Надам се да ће их инспирисати да истражују град кроз истраживање сопственог колективног потенцијала„, изјавио је он.

Резиденцијални програм „Plants AiR“, Фондације „Нови Сад 2021“, који има за циљ мобилност уметника и актера у културним и креативним индустријама, овог пута реализован је у склопу пројекта RISK CHANGE (Ризикуј промене) подржаног кроз програм ЕУ „Креативна Европа“, у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине.

Тео Продромидис, који ће у Новом Саду боравити укупно две недеље, један је од учесника у пројекту који у основи истражује социјално-политичке притиске условљене кретањем становништва, променом места боравка, миграцијама, егзилом и слично, кроз интердисциплинарне и интеркултуралне приступе.

RISK CHANGE пројекат има за циљ да произведе конкретне резултате: уметничке резиденције, нове/иновативне моделе, конференције, симпозијуме, радионице, отворене лабораторије, изложбе, студијске посете, web платформу, апликацију за мобилни телефон, нове културне мреже, публикације, итд.

(rtv.rs)