Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Вучић: Могућ компромис само ако се чује и оно што говори Србија
tanjug.rs

Вучић: Могућ компромис само ако се чује и оно што говори Србија

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Софији да је Србија за наставак дијалога у Бриселу, да је за компромис, али и да се компромис може наћи само ако се чује и оно што говори Србија.

вуциц румен радев бугарска србија јпг
tanjug.rs

Вучић је у заједничком обраћању медијима са председником Бугарске Руменом Радевим захвалио председнику Бугарске Румену Радеву на подршци коју пружа Србији на европском путу и што се залаже да се чује и став Србије кад је реч о решењу за Косово и Метохију.

Навео је да ће за неколико дана рећи и председнику Европске комисије Жану Клоду Јункеру да је за компромис потребно да се чује и Србија, те да се нада да ће то у ЕУ разумети.

Исто то ћу рећи Јункеру, надам се да ће да разумеју, а поновићу исте речи које је рекао Радев – а то је да ћу да их молим да са времена на време не само да чују, већ да слушају и оно што говори Србија. Дакле, да то не буду унапред одређена решења која су већ сами донели, већ да чују и Србију, јер само на такав начин може доћи до решења и само на такав начин може доћи до компромиса“ закључио је Вучић.

Напомињући да је за Србију пријема у чланство ЕУ 2025. године амбициозан циљ, Вучић је рекао да ће Србија дати све од себе да испуни све критеријуме, истовремено подсећајући да за њу постоји додатни критеријум, који није постојао за друге земље ЕУ, а то је решавање проблема са КИМ.

То сви знају и није никаква тајна да је највећа препрека на путу Србије ка ЕУ питање КиМ„, рекао је Вучић и поручио:

Ми ћемо наставити са дијалогом и покушаваћемо да дођемо до компромиса. Да ли ћемо у томе успети, не зависи само од једне стране, јер је за сваки компромис потребна сагласност и воља најмање двеју, а понекад и више страна„, рекао је председник Вучић.

Како је рекао, потребно је дати све од себе, али и да и једни и други изгубе понешто, да једнако буду незадовољни, како би се до решења дошло – ако је то могуће.

Он је посебно захвалио бугарском колеги Радеву што је више пута рекао да је важно је да се глас Србије чује.

Ако неко мисли да је решење у томе да Србија све изгуби, а да сви други све добију, да буду задовољни, а Србија да буде незадовољна и понижена – ми сматрамо да ту решења неће бити. Зато и јесмо за компромис и зато смо захвални председнику Радеву  што жели да чују и идеје Србије и проблеме и изазове са којима се суочавамо„, нагласио је Вучић.

Ако не буде, није смак света, осим што бисмо много тога изгубили у будућности и Срби и Албанци. Зато се надам компромису и верујем у компромис„, подвукао је председник Србије.

Радев: Аргументе Србије пажљиво да анализирају све стране

Дијалог Београда и Приштине нема алтернативу, истакао је Радев и поручио да „све стране које имају везе с преговорима“ треба пажљиво да анализирају аргументе Србије у преговорима“.

„Бугарска високо оцењује дијалог. Треба тражити мирно решење за све проблеме“, рекао је Радев.

Тај дијалог нема алтернативу. Наравно, Бугарска има исто тако важну позицију. Када Срби буду представили своје аргументе у преговорима, те аргументе треба пажљиво да анализирају све стране које имају везе с преговорима„, рекао је председник Бугарске, која тренутно председава ЕУ.

Бугарски председник  је истовремено поздравио напоре које Србија чини на путу ка Европској унији, истичући да је Србија већ остварила јасну перспективу за своју европску будућност.

Посета председника Вучића долази у важно време. Бугарска подржава напоре Србије, високо ценимо сваку спроведену реформу и посебно спремност и отвореност Србије за дијалог са свим странама„, рекао је Радев

Важан услов је и добросуседство, јер је то битно за државе и њихову европску перспективу„, рекао је Радев и додао да је са српским председником сагласан по питању колико је важно да остваримо добросуседске односе.

Радев је позитивно оценио последње промене у законодавству Србије које се односе на националне мањине.

Треба уложити још труда у те активности да би напредак дошао до нивоа локалних заједница и да тамо имамо резултате. Разговарали смо о проблемима у областима где живи бугарска мањина„, казао је Радев.

Он је рекао да је прихватио позив председника Вучића да посети Србију, као и да заједно посете делове Србије где живе Бугари.

Додао је да се са Вучићем сагласио да се сарадња две земље прошири и на споразуме о сарадњи и у области образовања и науке.

Разговарали смо и о магистралном путу Ниш-Софија, као и о продужавању радова на гасној интерконекцију. Битан део те путне везе је да има интензивнији обим и у вези са тим су важни гранични контролно-пропусни пунктови, као и отварање нових, али и модернизација постојећих да би имало бољу пропусну моћ„, рекао је бугарски председник.

Србија повећала извоз у Бугарску за 53 одсто

Вучић је додао да је економска и трговинска размена између Србије и Бугарске из године у годину све већа, а да је први пут достигла достигла милијарду долара.

То је извоз Србије у Буградску који је за само годину дана повећан за 53 одсто, а извоз Бугарске у Србију за 28 одсто, што  говори о великом напретку у насим економским односима„, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је веома важно да Србија заврши деоницу аутопута до граничног прелаза Градина и замолио буграрску страну да део тог пута до Софије такође уради, напомињући да му је познато да је Бугарска много тога радила у претходном периоду и на другим деловима своје територије.

александар вуциц, румен радев јпг
tanjug.rs

Наша је намера да урадимо реелектрификацију у потпуности модернизацију пруге Ниш-Димитровград, у коју ћемо ми уложити 270 милиона евра. То ће додатно означити ојачавање наших веза и додатно инфраструктурално повезивање„, нагласио је председник Србије.

Србија, како је навео, креће у изградњу интерконектора између Бугарске и Србије, као и гасовода између Димитровграда и Ниша, јер очекује да у периоду после 2019. године да највећи део гаса добија из правца Бугарске, који ће касније ићи у Мађарску Аустрију и у друге земље региона.

Истовремено желим да кажем да је за нас од великог значаја да имамо што већи број бугарских бизнисмена у Србији и све бугарске инвестиције од 2010. године у Србију су веома успешне. Захвални смо тим људима на добрим инвестицајама и на запошљавању људи у Србији„, нагласио је Вучић.

Он је напоменуо да ће се државни органи Србије односити на домаћински начин према њима, трудећи се да поправе амбијент за њихово инвестирање.

Имајући у виду економске прилике у Србији, Вуцић је изразио наду да ће у наредном пероду бити више могућности да спрски инвеститори улажу свој новац у Буграрску.

Вучић је уверен да многа српска и бугарска јавна предузећа и компаније, па чак и у војног индустрији, могу да пронађу места за заједничке пројекте да изађу на заједничка тржишта.

Он је истакао да жели приликом посете председника Радева Србији да отвори питање како у системима одбране или полицијске заштите и неба и суверетитета две земље могу заједно да делују.

Залагања за снажнију парламентарну сарадњу

Вучић се састао и са председницом Народног собрања Бугарске Цветом Карајанчевом, са којом је разговарао о снажнијој парламентарној сарадњи, као доприносу јачим билатералним, политичким и економским односима.

tanjug.rs

Председник Вучић захвалио је на подршци Бугарске европском путу Србије, посебно у светлу бугарског председавања Европској унији, током којег ће велики део активности бити посвећен Западном Балкану.

Српски председник је рекао да је то важно и за регионалну стабилност, као услов економског напретка, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Он је нагласио да Срби доживљавају Бугаре као пријатељски народ и да га радује повећање броја бугарских туриста који посећују Србију, јер то није само извор прихода, него и начин за приближавање двају народа и двеју земаља.

Председник Вучић је, такође, истакао да цени позицију Бугарске да је, у решавању питања Косова и Метохије, важно саслушати и ставове и предлоге Србије.

Председница Карајанчева је, уз подршку европском путу Србије, исказала спремност да подели бугарска искуства, како би Србија лакше спровела реформе и прилагодила се европском законодавству.

Председник Вучић је најавио да ће, кроз финансирање државе, бити побољшан положај бугарске националне мањине у Србији.

Двоје саговорника су нагласили и значај инфраструктурног и енергетског повезивања двеју земаља.Састанак са вицепремијерком Захаријевом

Председник Вучић састао се данас током званичне посете Бугарској и са потпредседницом Владе и министром спољних послова те земље Екатарином Захаријевом.

Посета софијском метроу

Председник Вучић обишао је данас, током посете Бугарској, метро у Софији.

tanjug.rs

Вучић је метро обишао заједно са градоначелником Београда Синишом Малим, који је данас разговарао са градоначелницом Софије Јорданком Фандаковом о изградњи метроа у Београду, као и о искуствима Бугарске у вези са метроом.

Како је Мали рекао након састанка, метро у Софији повезује и аеродром и главну железничку станицу и главне пословне центре, што утиче на развој града.

Развој инфраструкуте за даље унапређење односа

После великог раста трговинске размене у 2017. години, развој инфраструктуре од пресудног је значаја за даље унапређење односа Србије и Бугарске, поручио је данас председник Вучић у Софији.

Вучић је присуствовао потписивању меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Бугарске у области рада и социјалне политике, лучке инфраструктуре и железничког саобраћаја и захвалио се на потисивању споразума, истичући њихов значај.

Развојем аутопутева, железничке мреже, гасних интерконекција стварамо услове за много успешнију будућност и за неупоредиво боље резултате које у билатералним односима могу да постигну Бугарска и Србија„, рекао је Вучић у заједничком обраћању са потпредседницом владе и министарком спољних послова Бугарске Екатарином Захарјевом.

Председник Србије је Влади Бугарске пожелео много успеха и још једном се захвалио на подршци Србији на европском путу.

Србија ће пажљиво и марљиво да гради најбоље могуће односе са Бугарском„, подвукао је Вучић.

Он се, такође, захвалио бугарској влади на гостопримству, рекавши да је са председником владе Бојком Борисовим пријатељ већ много година, те да ће се већ за неки дан поново видети у Софији.

У Софији су данас, у оквиру званичне посете председника Вучића Бугарској, потписана два меморандума о сарадњи са Бугарском који имају за циљ боље повезивање две земље у железничком и водном саобраћају, и отварају могућност за заједничко аплицирање за средства из фондова Европске уније.

Меморандуме су потписали потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и бугарски министар за саобраћај, информационе технологије и комуникације Бугарске Ивајло Московски.

Возови више неће чекати 10 сати на граници са Бугарском

Возови из Србије који иду у Бугарску више неће чекати по 10 сати на граници, изјавила је данас у Софији потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Иако је Бугарска члан ЕУ, ми данас крећемо са отклањањем тзв. нефизичких баријера да нам возови не стоје 10 сати на граници са Бугарском„, рекла је Михајловић.

Рекла је да ће Меморандум о разумевању који је данас потписан између Србије и Бугарске о унапређењу ефикасности железничког саобраћаја значити смањење времена за наше возове на граници и да ће то довести до повећања железничког карго превоза.

Што је добро за инвестиције и конукрентност наше државе„, додала је Михајловић.

Истакла је, такође, да је веома важно да се Србија повезује са регионом, а посебно са Бугарском, због чега Србија и ради на реконструкцији и електрификацији пруге Ниш – Димитровград и да у ту железничку конекцију улаже 260 милиона евра.

Подсетила је да ће Србија направити и гасну интерконекцију Ниш – Димировград.

Михајловић је потписала у Софији два меморандума о сарадњи са Бугарском који имају за циљ боље повезивање две земље у железничком и водном саобраћају и отварају могућност за заједничко аплицирање за средства из фондова ЕУ.

(Tanjug/FoNet)