Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » Сирија: Зона прекида непријатељстава се шири
Сирија

Сирија: Зона прекида непријатељстава се шири

Руска страна, заједно са сиријском владом, и даље спроводи планиране мере помирења, након обустављања сукоба у сиријским провинцијама, уз напоре за одржавање постигнутог мира.
У Сирији,по резултатима састанка националног одбора за помирење Идлибске зоне, потписан је споразум о уласку Ел Кхадер, Хвајер, Османиа, Тал Баџер и Хан Туман у провинцији Алепо у договорени прекид непријатељстава. Речено је на брифингу шефа руског Центра за помирење зараћених страна у Сирији, генерал-мајор Циганков.

Поред тога, изнешено је постигнуто хуманитарном акцијом у месту Кафер-Акар и планиране хуманитарне акције у насељима Ум-Карамељ и Ум-Тина.

Начелник Центра за помирење је додао да, упркос престанку непријатељстава, настављају да се региструју кршења од стране илегалних наоружаних група које делују у Идлибској области.

Дакле, током дана су забележени напади у насељима Сафсафа и Мамухија у провинцији Латакија, као и у обласима Шахба  АЗ-Захра града Алепа.

„Наглашавам да су милитанти спроводили неселективно гранатирање стамбених подручја, углавном ноћу, што може довести до великих губитка међу становништвом. Током протеклог дана, чиста је срећа да ни један од цивила није трпио „, рекао је Циганков.

Руски војни лекари указали су медицинску помоћ десеторици повређених сиријаца, укључујући седморо деце.
Према информацијама из руског центра за помирење зараћених страна, у провинцијама Идлиб и Хама, због формирања и одржавања илегалних оружаних група под контролом опозиционих група „Хајат Тахрир Ал-Шам“ и „Џебхат Ли Тахрир Сурија“ (обе терористичке организације су забрањене у Русији) ухапшено је на десетине представника сиријске опозиције.

Руски центар за помирење позива команданте илегалних оружаних група да прекину са оружаним провокацијама и крену путем мирног решавања ситуације у подручјима под њиховом контролом.