Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Објављена листа највећих превара Милорада Додика

Објављена листа највећих превара Милорада Додика

У мору лажи које нам свакодневно сервира предсједник РС Милорад Додик неке су ипак незаборавне.
Иако је конкуренција велика и стално се надопуњује ми смо одлучили да изаберемо 15 Додикових лажи које нам је предсједник РС сервирао током своје владавине, без да се иједном зацрвенио. Јер, образ – ђон.
Наравно, да бисмо се осврнули само на оне најосновније, лажи за почетнике Милорада Додика, било би потребно да умјесто новинарског текста направимо један семинарски рад, па смо се одлучили да изаберемо неке од оних које су нанијеле огромну штету Републици Српској, која се данас мјери стотинама милиона марака – пише Бука.
Па да почнемо:

1.
Једна од највећих лажи је сигурно сага са Сердаровим и Комсаром.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик обећао је са власником компаније “Комсар Енерџи” Рашид Сердаров изградњу ТЕ Угљевик три, улагање 700 милиона евра и 800 нових радних мјеста.
До данас Руска компанија “Comsar Energy” још није почела градњу Термоелектране “Угљевик 3”.
Даље. Исти актери, локација Хан Пијесак.
“Данас смо у Хан Пијеску због показаног интересовања руског милијардера Рашида Сердарова, власника фирме ‘Комсар’, да овдје изгради фабрику пелета, која би као сировину користила дрвни отпад са подручја ове и сусједних општина”, рекао је Додик и додао да смо свједоци Серадаровог интересовања да изгради и једну велику пилану у Хан Пијеску, који је срце зоне најбогатије квалитетном шумом.
“То сам обећао Хан Пијеску и зато сам сада овдје”, нагласио је Додик.
На крају, иако Хан Пијесак заслужује фабрику, од обећања није било ништа.
А обећао је још много тога Додик тх година, па се испоставило да је слагао.
“Ово је значајан почетак великог посла на изградњи хидроелектране. Морам да истакнем да ће изградња ићи значајно убрзаним темпом јер је сва средства обезбедила компанија Рашида Сардарова. Рачунамо да ће бити грађена наредне три или четири године.
Двије године касније Дежа ви. Додик у друштву са Сердаровим и његовом дјецом Карином и Тимуром, око Рудог јездио зраком, копном и водом, па на крају поставили још један камен темељац.
Данас, од ХЕ “МРСОВО”, осим камена темељца постављеног прије три године нема ништа.
2.
Ту је увијек занимљив случај Фармленда због којег је Додик слагао обећање на обећање, лаж на лаж и на крају, кад је његов лични говедар исисао све што се могло од кредитних и потстицајних средстава пустио и раднике и фирму низ воду. Лаж је одрадила посао.
3.
Вјероватно једно он највећих обећања и лажи која се протеже још од доласка Додика је мрежа аеродрома у РС. Како је то говорио Додик: “У нашим плановима је аеродром на Сокоцу, један функционалан, који може да прими одређену врсту летјелица и да успоставимо бољу комуникацију унутар РС и након тога иде модернизација аеродрома у Бијељини”.
Наравно, ту је и неизоставни аеродром у Требињу, који је чак и био функционалан, али макадамска писта није одговарала њежним авионима страних авио компанија.
4.
Када говоримо Требињу, аеродром није једина велика Додикова лаж подметнута Херцеговцима. Он је најавио ту још много, много милиона.
Према његовим обећањима у Херцеговини је требало да се слије новац за болнице, школе, топлотне фасаде, путеве, ХЕ “Дабар”. Затим, паре за текстилну индустрију, требињски „Новотекс“…
5.
Милорад Додик је својевремено отворио и дрвопрерађивачко предузеће “Нова Романија” на Сокоцу, у које је Влада Српске уложила око пет милиона КМ рекавши да је Влада одлучила да купи имовину овог предузећа у стечају и не дозволи његову ликвидацију, већ обезбиједи нови почетак.
Умјесто новог почетка дошао је крах. Радници без плата, фирма уништена.
6.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Туристички центар “Клековача” код Дринића, када буде изграђен за 12 година, бити један од најрепрезентативнијих туристичких центара овог дијела Европе. Додик је истакао да је овај импозантан пројекат један од најважнијих за Републику Српску.
Тренутно се на Клековачи одмарају само медвједи.
7.
“Џенерал електрик” (ГЕ) планира да уложи 400 милиона евра у енергетски и здравствени сектор Републике Српске, рекао је једне прилике Милорад Додик. И наравно, опет слагао.
8.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су у завршној фази преговори о приватизацији Банке Српске и докапитализацији од 300 милиона евра.
Додик је нагласио да би на овај начин Српска могла да постане најстабилнији финансијски систем у БиХ и потпуно “ослобођена од реформских очекивања” међународних финансијских институција.
Банка Српске је у међувремену пропала и постала огроман финансијски утег око врата грађана РС. Прије неколико дана је продата и централна зграда банке у Бањалуци за 5,2 милиона КМ.
9.
Електроаутомобил из РС је можда и једна од највећих лажи Додика којом је манипулисао народом и за милионски износ оштетио РС, те омогућио огромно богатство себи блиским људима.
10.
А тек најава градње десетак фабрика у инат противљењу ММФ-а. Додик је за “Фаце ТВ” најавио да ће Српска у 10 општина издвојити по 20-30 милиона КМ и направити десетак фабрика, иако се Међународни монетарни фонд (ММФ) противи томе да држава прави фабрике.
11.
Сјећате ли се фабрике трактора у Бијељини коју у кругу предузећа “Елвако”, која је чланица Групације Бобар, отворио предсједник Додик рекавши тад да ће трактори, који ће се овдје производити, олакшати цјелокупну пољопривредну производњу и да не треба да постоји страх од пласмана ових производа.
Прича је наравно доживјела фијаско већ након прве године.
12.
Милорад Додик је прије 10 година најавио и да ће са владом Србије градити Хидроелектране Бук Бијела и хидроелектране у Фочи. Најавио је да ће 110 милиона евра добивених од приватизације нафтне индустрије РС бити усмјерено у Развојни програм РС, као и камате веће од 7,5 милиона евра које добија од депонованих средстава приватизације Телекома РС.
Данас више нико не спомиње милионе од приватизаце, од Телекома, али још увијек су актуелне најаве изградње хидроелектрана. Обично пред изборе.
13.
Ако се не сјећате ових обећања, сигурно су још увијек свјежи утисци са прошлогодишњег путовања у Кину одакле нам је Додик донио вијест да Кинези улазе у здравство РС, односно отварају производни погон. Наравно, данас су из Кине остала само лијепе успомене.
14.
Ипак, шампион је изградња Термоелектране у Гацку. Хеликоптери, ЧЕЗ, балони у небу, весеље… све је то Додик обезбједио не би ли убиједио народ у нову лаж коју им је сервирао. И успио је, а након свих ових година она је остала само лаж, која ни даље не блиједи. Једино су Чехе замјенили Кинези.
15.
Можда једна од највећих грађевинских илузија и обећања био је план власти РС из 2008. године, када је донесена одлука да се подигне нова зграда ентитетског парламента у Бањалуци на локацији Градског стадиона, што је обећао Милорад Додик, тада премијер РС. Том приликом први пут је званично представљен план рушења објекта ФК Борац и градње новог стадиона, у непосредној близини универзитетског кампуса, који би требало да буде подигнут по узору на “Алијанс арену” у Минхену. Уз то, план је био да се у Улици олимпијских побједника, уз нову зграду парламента, подигну и концертна дворана и репрезентативни хотел, што би цијелу улицу, уз нову зграду Владе, учинило резиденцијалним средиштем!?
Ево још неких “малих” свакодневних лажи:
Додик: “Ускоро 70 милиона евра руског кредита”.
Мада, након склапања акцизне коалиције ни ММФ није лош.
Додик најавио: “Референдум је 2018., тражићемо отцјепљење. усвојили смо и Декларацију назива ‘Република Српска – слободна и самостална’”. Све што је обећао и учинио је, осим што је РС још увијек ентитет у саставу БиХ и финансијски зависна.
Додик најавио могућност поновног формирања Војске РС. Вјероватно је мислио на Трећи пук унутар ОСБиХ.
А ту су и приче о супер ликвидности РС, о мањку радне снаге, о бољем животу у РС него остатку Европе, убаченим избјеглицама екстремистима, страним плаћеницима, новим технологијама, улагањима, растерећењу привреде… листа је стварно дуга, а ви је слободно наставите.

БХ Дијаспора