Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » ЕК: Београд и Приштина одређују теме дијалога

ЕК: Београд и Приштина одређују теме дијалога

Европска комисија саопштила је да данас да Београд и Приштина одређују теме разговора у оквиру дијалога, док ЕУ само посредује.

Портпарол Европске комисије Карлос Мартин рекао је у Бриселу да су се председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, сагласили да интензивирају дијалог и да се састану у септембру.

„На две стране је да поставе агенду, наша улога је да посредујемо у дијалогу“, рекао је Мартин на питање да ли промена граница може бити тема разговора у септембру или је то као могућност потпуно искључила висока представница ЕУ Федерика Могерини.

Мартин је поновио да су током дијалога на високом нивоу 24. јуна Тачи и Вучић имали „интензиван и продуктиван разговор о оквирима споразума о свеобухватној нормализацији односа“ и сагласили се да се састану у септембру, као и да у наредном периоду интензивирају рад.

„Дијалог уз посредовање ЕУ има за циљ да подстакне трајну сарадњу две стране, да им помогне да остваре напредак на путу ка Европи и унапреде животе грађана. Трајно решење значи могуће, одрживо и реалистично решење у складу с међународним правом. Стране треба да дефинишу заједнички став о узајамној сагласности“, навео је портпарол Комисије.

Бета