Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Скопље: Јасно је да САД стоје иза гласања у Собрању

Скопље: Јасно је да САД стоје иза гласања у Собрању

МОСКВА не сумња да је Вашингтон руководио процесом гласања у парламенту Македоније када се одлучивало о промени имена државе – оценило је Министарство иностраних послова Русије.

Указало је да се амбасадор САД – Џес Бејли – у згради Собрања налазио све до завршетка гласања. И подвукло:

„Ово не оставља места сумњи ко је руководио тим процесом. Такве прљаве манипулације не могу се сматрати исказивањем воље посланика“.

Врх руске дипломатије је у овом контексту подсетио да су две трећине македонаца одбиле да подржеПреспански договор и да је референдум одржан 30. септембра доживео фијаско, али да је њихова воља у Собрању била „грубо игнорисана“.

МИП Русије је упозорио власти у Скопљу да се реализација договора са Атином мора ослањати „на правне норме и имати широку подршку народа“. Такође: да не сме продубљивати поделе у друштву. А управо то се догодило јер је гласање у Собрању било кршење „свих норми и закона и морала“.

Са нескриваним сарказом, Министарство иностраних послова РФ је констатовало:

„Гласање у македонском парламенту је обављено по канонима савремене европске демократије. Осам гласова, који су фалили за квалификовану већину, обезбеђени су уценама, претњама и поткупљивањем опозиционих посланика. Троје од њих су – по чистој случајности – управо тог дана пуштени из притвора. Поврх тога, двома – који су имали посла са специјалним тужиоцем – обећана је слобода. А осталима су за `правилно гласање` дате коруптивне понуде“.

МИП РФ наводи да су македонски посланици били затварани у кабинете и да су им притом одузимани мобилни телефони.

И поновило: „Све је то било у духу европске демократске праксе“.

Интермагазин