Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Десничари у Грчкој спаљивали заставе и палили локале

Десничари у Грчкој спаљивали заставе и палили локале

Албанска влада позвала је грчког амбасадора у тој држави, Елени Сурани, због серије инцидената који су уследили после убиства Константиноса Кацифаса у Албанији.

Непосредно после инцидента у селу Бралат, Грци су запалили неколико албанских застава, а Молотовљеви коктели бачени су на неколико објеката чији су власници Албанци. Тест односа две државе представљаће сахрана Константиноса Кацифаса.

Атина и Тирана имају различита виђења начина на који је убијен Грк, пошто албанске власти тврде да је Кацифас пуцао на полицију после недовољно расветљеног спора око грчке заставе на војничком гробљу у селу Бралат, при чему је погодио и једно полицијско возило.

Кацифаса су албански специјалци опколили и затим убили у оближњој шуми, али локални Грци тврде да је Грк био спреман да се преда у тренутку када су га убили припадници јединице РЕНЕА.

Албанска полиција је објавила и снимак на којем се види како Кацифас трчи и пуца из „калашњикова“ али је немогуће проценити у којем правцу пуца.

Грци су одмах реаговали и Молотовљевим коктелима спалили канцеларију албанске туристичке организације у Атини, док је нападнуто и неколико локала чији су власници Албанци. Групе грчких десничара су на интернет поставили снимке спаљивања албанских застава.

Остаје нејасно на који начин ће албанске и грчке власти решити овај проблем. Кацифасовцо тело је већ два пута прошло кроз форензичку истрагу, прво у Ђирокастри, а затим и у Тирани. Породица убијеног је затражила да јој се преда тело, али власти у Тирани још увек нису одговориле на овај захтев.

Грчки медији пишу да је полиција у замену за тело од породице затражила да потише документ којим се власти у Тирани изузимају из одговорности за овај догађај.

Такође, обе стране се у великој мери плаше да би на сахрани, због које су се већ мобилисали симпатизери неколико десничарских организација у Грчкој, могли избити нови инциденти.

ртс.рс