Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » Русија бежи од дешавања у Новорусији – мисле ли да ће од Украјинаца направити браћу?
An armed pro-Russian militiant looks for ammunition casings as he stands guard at a check-point outside the eastern Ukrainian city of Slavyansk, on April 20, 2014. Three pro-Russian militants and one attacker were killed in a gunbattle near the volatile eastern Ukrainian town of Slavyansk early today, a local leader and a rebel at the scene told journalists. The separatist leader who gave the death toll said the deadly battle broke out at a barricade put up in a village east of Slavyansk, which is under the control of pro-Russian militants. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

Русија бежи од дешавања у Новорусији – мисле ли да ће од Украјинаца направити браћу?

“Западне земље игноришу положај самопроглашених народних република Луганск и Доњецк, и покушавају да увуку Русију у сукоб у Донбасу,“ рекао је Родион Мирошник, представник Луганске Народне Републике.

Уочи конференције УН-а, одржана је расправа о изборима у Донбасу заказаним за 11. новембар. Међутим, представници самих република нису били позвани да присуствују састанку. Чланови Света безбедности УН-а – Француска, Холандија, Пољска, Шведска и Велика Британија – и бивши и будући чланови Савета – Италија, Белгија и Немачка – истакли су да неће признати изборе и позвали Русију да прекине овај процес.

“Жеља да се чује само једна страна сукоба и да се игнорише друга – ово је јасно показано данас у гласању Савета безбедности УН-а. Мински споразуми јасно дефинишу стране сукоба, које нису Украјина и Русија, већ Кијев и Донбас. Али представници Запада желе да укључе Русију у сукоб и окриве је за све смртне грехе,“ објаснио је Мирошник.

Он је истакао да Запад не само да се не слаже са учешћем представника република Доњецк и Луганск на састанцима Савета безбедности УН-а, већ и Донбасу не дају прилику да изрази свој став. Истовремено, он је истакао да без дијалога са истоком земље “не постоји решење за сукоб.“

“САД, Француској, Немачкој и другима који су гласали против тога вероватно није потребан овај дијалог, што је пак покушај да се преговори доведу у ћорсокак, продужи се сукоб, па чак и постане бесконачан. Ово је веома опасан тренд и за то треба кривити Запад,“ закључио је Мирошник.

Конфликт у југоисточној Украјини се погоршао у различитим степенима интензитета од 2014. године. О питању његовог решења је разговарано у контактној групи у Минску, која окупља укључене стране. Усвојена су три документа која регулишу фазе деескалације, али се борбе настављају.

Wебтрибуне.рс