Razmena klađenja

Betting Exchange Osnovi i Pojašnjenja

Verovatno da ukoliko pratite kladionicu i surfujete netomu potrazi za nekim tipovima ili informacijama, čestu puta naletite na pojam betting exchange. Neko bi mislio da se tu menjaju kvote i pretrava u nešto drugo (novac npr.) i da funkcioniše kao naše menjačnice za valute. Ipak stvar je malo drugačija, ali nikako komplikovana da Vam ne bi raščlanili sve to u narednih pet šest minuta.

Betting exchange je vid klađenja u kome se vi takmičite ne sa kladionicom, već sa drugim igračem. Da pojednostavimo. Vi ste u mogućnosti kada ste na nekom sajtu koji nudi BE da odredite da li ćete biti kladionica ili igrač.

Primera radi, možete da odradite uobičajeno klađenje, tipa kec na Partizan protiv Crvene Zvezde. Ali, isto tako ukoliko ste sigurni da to neće da dođe, možete prihvatiti opkladu da crno-beli neće dobiti taj meč. Naravno kvote su Vam u ponudi na samoj bet exchange stranici. Sam naziv „exchange“ znači da je ovo berza i da se ovde stvari rapidno menjaju, tako da uvek morate da budete brzi. Postoji mnogo načina na koje možete birati za svoj opkladi.

Kada vi hoćete da primite opkladu, tj. kada nudite kvotu, to se zove „lay“ ili „sell“, a kada se vi kladite kod drugog ponuđača, onda je „back.“

Znači ovde se vi praktično igrate kladionice, i možete da vidite kako one funkcionišu iz prve ruke. Samo da znate, platforme koje Vam čine dostupnim ovu mogućnost naplaćuju određenu proviziju i oni malo bolji brendovi to rade do 5% od Vašeg dobitka.

Globalna ekspanzija ovog vida klađenja je počela ranih 2000-ih kada je veb sajt Flutter.com krenuo sa istim i napravio pometnju na tržištu. Kasnije su svi ostali to prekopirali i sada je to uobičajeno i imate mali milion brendova koji se takmiče na ovaj način.

Koji su to najbolji sajtovi za Betting Exchange klađenje?

Betfair je lider u ovoj oblasti i trenutno ne postoji neki drugi brend koji bi mogao da ih ugrozi. Kod njih imate bukvalno sve sportove, razne promocije i opcije koje ne da Vam omogućavaju lakši pristup i brže funkcionisanje, već otvaraju mnoge opcije sa kojima možete lakše zaraditi novac. Njihove provizija je samo 5%, a što se tiče ostalih finansijskih aspekata, nemate bolje nego Betfair u ovom poslu. Isto tako moramo da kažemo da oni ne naplaćuju nedobitne opklade, što pojedini sajtovi čine. Inače oni su toliko veliki i jaki da su se pojavili na Londonskoj berzi, Februara 2016. Pa Vi sada vidite koliki je to konglomerat.

Smarkets je sledeći brend na našoj listi i njih karakteriše superniska provizija koja iznosi samo dva posto. U tom pogledu, ne postoji bolje mesto od ovog za Vaše aktivnosti. Ipak ono što su negativne stvari, jeste da u odnosu na Betfair imaju mnogo manje igara i da su manje popularni zbog toga, te samim tim imate negde i manje opcija za klađenje, tj. manje igrača.

Betdaq je drugi najveći operater na tržištu iza Betfaira, i njega je 2013 kupio Ladbrokes. Imaju veliku bazu igrača koja Vam omogućava dosta opcija kod klađenja. Oni favorizuju igrače sa velikim obrtom i ne naplaćuju im neke sitne paranamete i provizije. Isto tako, kod njih imaju prednost stariji i lojalniji članovi, tako da oni imaju niže stope provizije, dok su oni noviji na 5%. Ipak, revanširaju se tako što u prvih mesec dana ne naplaćuju nikakvu proviziju novajlijama. Moramo da Vam na kraju pomenemo jednu strategiju kod ovakvog vida klađenja koja je veoma popularna i isplativa. Rekli smo Vam da kvote ovde variraju i da se menjaju iz časa u čas. Postoje ljudi koji su specijalizovani da traže razlike u kvotama ili da čekaju da se same pojave. Na primer, odigraju kec na Liverpul na kvotu 1.8, a sa druge strane prime uplatu na malo niži koeficijent, 1.73. Ako Crveni dobiju oni su dobri za tu malu razliku, a od koje se odbije provizija, a ako izgube, imaju minimalan gubitak.